Doneer










    Inwoners van de Palts in Duitsland kregen in het midden van de 16 de eeuw een bijzonder cadeau van hun koning, Frederik III. Hij vroeg gereformeerde theologen om een leerboek te schrijven, zodat zijn onderdanen op een laagdrempelige manier onderwijs zouden krijgen uit de Bijbel. Zacharias Ursinus stelde in de stad Heidelberg dat leerboek op, samen met andere theologen. Het werd een heel persoonlijk leerboek, in de vorm van vragen en antwoorden, met als uitgangspunt: de enige troost in leven en sterven.

    Het cadeau dat Frederik III aan zijn onderdanen gaf, was in de 16 de eeuw al bijzonder. In die eeuw poogden zoveel andere koningen en heersers hun eigen religieuze opvattingen met bot geweld aan mensen op te leggen.

    Niet alleen de bewoners van de Palts kregen de Heidelbergse Catechismus cadeau. Vooral inwoners van de Nederlanden profiteerden mee. Petrus Datheen zorgde ervoor dat de Heidelbergse Catechismus binnen een jaar na de verschijning ervan in het Nederlands beschikbaar kwam.
    De invloed van de catechismus bleef niet tot Nederland beperkt. Gereformeerden in heel de wereld mogen tot op de dag van vandaag de rijkdom ervaren van het leerboek uit Heidelberg – en het als hun persoonlijke belijdenis gebruiken. In leerdiensten en op catechisatie wordt het nog steeds gebruikt als middel om het Evangelie te ontsluiten, uit te leggen en samen te vatten.

    Teruggeven aan Heidelberg

    In Heidelberg – centraal gelegen in Midden-Europa en in het hart van het Duitse taalgebied – is op dit moment het Reformatorisch-Theologische Seminar (RTS) gevestigd. Het doel van dat Seminar sluit nauw aan bij de bedoeling van Frederik III en de Heidelbergse Catechismus: mensen bekend maken met het Evangelie, een bijdrage leveren aan de uitbreiding van de kerk van de Here Jezus. Het RTS doet dat vooral door predikanten, evangelisten en zendingen op te leiden.

    In Duitsland hebben gereformeerde kerken de dag van vandaag nauwelijks de omvang om een instituut als het RTS afdoende te steunen. Gebed, bemoediging en financiële middelen zijn nodig om deze opleiding in Duitsland te behouden. Ook goede relaties met andere gereformeerde opleidingen en universiteiten zijn van belang om de opleiding voldoende inhoud te geven.

    Daarom willen we als stichting Vrienden van het RTS een beroep op u doen.

    Als u een bijzonder cadeau uit Heidelberg heeft gekregen, zou u ‘Heidelberg’ dan ook willen steunen?
    Zou u iets willen ‘teruggeven’ aan Heidelberg in een tijd en een land waarin dat zo bijzonder nodig is?
    Vanuit de verbondenheid in het geloof, willen we u vragen om gebed en financiële middelen voor het RTS. Zodat het werk vanuit Heidelberg voortgezet kan worden.